Thursday, March 18, 2010

MEMAHAMI APA ITU WAHABI..

MEMAHAMI APA ITU WAHABI..

Fahaman Wahabi yang tersebar di Arab Saudi dan beberapa daerah dalam dunia Islam ditaja oleh Syeikh Muhammad bin Abdul Abdul Wahab. Ia kesinambungan daripada aliran salaf yang dibawa oleh Iman Ahmad bin Ibnu Taimiyah.Syeikh Muhammad bin Abdul bin Abdul Wahab mendapat kekuatan apabila beliau bergabung dengan keluarga Ibnu Saud.Akhirnya, Mereka Berjaya mengambil alih kuasa di semenanjung Arab dan membentuk kerajaan beraja Arab Saudi.

Fahaman Wahabi dengan tegasnya mengemukakan dua prinsip yang penting iaitu tauhid bersih dari sebarang syirik, dan menghalang sebarang bentuk bida’ah (ajaran baru). Halal dan Haram diambil terus daripada sumber al-Quran dan hadis Nabi Muhammad. Sebarang perkataan sarjana Islam perlu dikaji semula, lalu mereka membuka kembali ruang mengeluarkan hokum dengan luas. Mereka menentang ziarah kubur wali-wali dan menganggap amalan ini membawa kepada syirik.Namun, hokum berbeza apabila menziarahi kubur bagi tujuan mengambil pengajaran dan memperingati hari akhirat bukannya dengan tujuan mengambil pengajaran dan memperingati hari akhirat bukannya dengan tujuan berdoa kepada simati atau bertawassul melalaui orang yang sudah mati.Semasa mereka menguasai mekah dan madinah, mereka bertindak merobohkan bangunan-bangunan yang didirikan atas kubur-kubur para sahabat, para tabi’in dan tempat-tempat bersejarah yang dipuja secara melulu. Mereka menentang perayaan seperti mauled (sambutan hari lahir) dan sebagainya yang tidak ada pada zaman Nabi Muhammad dan mengemukakan beberapa pendapat yang lebih keras daripada Iman Ahmad bin Hanbal dan Ibnu Taimiyyah. Fahaman ini disokong oleh gerakkan Syeikh Muhammad abduh di mesir, Syeikh abdul Hamid bin Badis di Algeria, Syeikh Ahmad di Punjabi, India dan beberapa tempat lagi dunia Islam.

*Muhammad Bin Abdul Wahab(1115-1206 H). 1701-1793 M) adalah ahli teologi agama dan tokoh pemimpin gerakkan salafiah.beliau menjawat jawatan sebagai menteri penerangan Kerajaan Arab Saudi apabila Muhammad bin saud mengambil pemerintahan. Gelaran keluarga “Arab Saudi” masih kekal hingga kini...
Apa yang anda perlu fahami ialah Wahabi adalah daripada golongan Ahli Sunnah Waljamaah.

No comments:

Senyumlah sahabatku

Related Posts with Thumbnails